"Пожелай си звездите" и открий чудесата на живота

Пожелай си звездите -  Колин Коулман

История за приятелството, втория шанс и новата любов, която ще ви накара да се смеете с глас.
Попи Блум има ясен план за живота си: докторантура по психология, научноизследователска работа в нейния университет и семейно блаженство с красивия ѝ приятел Грегъри. 
Но когато завършва докторантурата си, не получава мечтаното предложение за работа, Грегъри я зарязва и тя дори няма къде да живее. Да бъде безработна и отново да е в къщата на майка си, определено не е част от плана ѝ.
Попи е потънала в отчаяние, така че, когато среща приятелката си от детинство Лиан, с радост приема предложението ѝ да наваксат пропуснатото през годините. А фактът, че Лиан има страхотен брат, по когото Попи някога си е падала, е просто бонус.
         
        
      Очаквах с вълнение "Пожелай си звездите", защото съм огромен мечтател и някак си виждах тази история точно за мен. Признавам, че в началото книгата тръгна доста трудно в главата ми, като дори мога да кажа, че я нарекох "скучна", но с напредването на главите нещата се подобриха. Всъщност книгата е лека, написана с чувство за хумор, така че да изглежда сякаш не четем значима и дълбока история, а това беше леко разочарование за мен. Вниквайки в историята разбрах, че под обикновеността на книгата се крият житейски истини, подканвайки ме да спомена поговорката "Всяко зло - за добро!"
         Попи е прекрасна, млада, умна, харизматична и отчаяно вглъбена в мечтата си да бъде добър психолог. Точно затова е истински разочарована и депресирана, когато нещата не се случват по очаквания начин, който е картографирала в главата си. Представете си, че имате перфектен план за бъдещето си, знаете какво искате и сте на милиметри от постигането на целите си! А после нещо се случва, целият този свят се разпада, а ти пропадаш с него и си тотално изгубен в отчаянието си. Ще преглътнеш ли предателството и провала? Ще сведеш ли смирено глава, оставяйки се на течението? Ще успееш ли да запазиш себе си, докато губиш основите на живота си? През цялото време, докато четях ме тормозеше чувството за несправедливост, която срещам всеки ден в живота, а сега и в историята на Попи. Тя обаче е толкова чиста и добра, че дори не усетих да се е ядосала истински. Сякаш част от нея несъзнателно ѝ подсказваше, че я очаква нещо магично и красиво. Обожавам това, че въпреки всички кофти неща, които ѝ се случват едновременно, тя запази оптимизма си и отстояваше решенията си докрай. Интересно ми беше да проследя как провалът ѝ се превърна в успех, старото приятелство се съживи за нови моменти, а неизживяната любов намери път, по който да се зароди отново. Тук е моментът да вметна, че любовната сюжетна линия я има, но изобщо не е на преден план. По-скоро е като подсладител или медче, което допълнително прави историята сладка и вдъхновяваща! 
         
          Книгата буквално крещи в лицето на читателя, че всъщност това, което искаш може би не е това, което ще те направи най-щастлив. Понякога мечтите ни изглеждат като най-страхотното нещо на света и ако не се сбъднат неимоверно ни залива тъга. Въпросът е, че това е наистина, наистина грешно! Защото за всяко нещо си има време и място! Защото зад всеки изгубен шанс се крие нещо много по-голямо, за което дори не сме си помисляли! След поредната нещастна любов, може би идва ред на мъжа на живота ти! Посланията в книгата ме трогнаха по един сладък и непринуден начин и ме накараха да се усмихна. Попи ми показва, че ако наистина искаш нещо можеш да го постигнеш по хиляди начини и това, че един от тях не се е получил, изобщо не означава, че си на грешен път. Книгата ми припомни какво е да мечтаеш - нещо, което понякога забравям, докато боря ежедневието. Определено открих една скрита част от мен между редовете и се замислих, че всеки ден е предпоставка за нов опит да бъдеш щастлив. Всяка вечер е миг, в който да си пожелаеш нещо, а всяко утро - шанс да го постигнеш. В заключение ще кажа, че за мен книгата не е написана по най-блестящият начин, но за сметка на това носи със себе си достатъчно много поводи да се усмихнеш! 
Благодаря ти, че беше тук! :) 

Коментари

Популярни публикации от този блог

"След" от Анна Тод - история за обречената любов

"Никога повече" - голата истина от Колийн Хувър

"Забравена истина" за една забранена любов